高考臨陣前各科複習最後衝刺要點(9)

參考答案:1-5 bcadc 6-10 dcbbd11-15 cadcd 16-20 babdd

解析:最近幾年的全國英語高考完形填空體裁以記敘文為主,題材滲透教育性。本文是一篇記敘文。作者通過對小時候在父親店裡工作的回憶,說明了父親平易近人,充滿愛心,對子女無形的影響。父親在接待一個穿著破舊的孩子顧客時,非常禮貌地對待他。雖然孩子買玩具的錢明顯不夠,但是,父親說錢剛剛夠,這保護了他的自尊心,同時,也讓自己的孩子受到了深深的教育。

1.b剛開始做的是“打掃灰塵,整理貨架,包裹商品這一類的工作”。

2.c隨後,開始接待“顧客”。

3.a由後文可知,作者所學到的不僅僅是如何銷售商品。考查固定詞組:more than“不僅僅是”;other than“除了”;rather than“而不是”;better than“比…更好”。

4.d有一件事情給作者的印象最為深刻。考查固定詞組:stand out“突出,極為醒目”;stand up“站立”;stand around“無所事事地閒站著”;stand for“代表,象徵,意味著”。

5.c通過下文“購買聖誕節禮物”,可以判斷出,是在聖誕節之前。

6.d考查習慣搭配:follow somebody's/the instructions“遵循某人的吩咐指示,按照使用說明”。

7.c根據語境,男孩走進商店。考查固定詞組:come around “撲向,逼近”;come from“始於,來自,產自”;come in“進入”come over“拜訪,來訪”。

8.b該句意為:“他看上去太窮了,買不起任何東西。”afford“買得起,付得起錢”。

9.b根據“this item”,選擇“that”。男孩拿起這樣玩具,又拿起那樣。

10.d考查語法,what在這個賓語從句中充當主語。

11.c考查固定詞組:hope for“盼望”;go for“攻擊,抨擊”;look for“尋找”;call for “需要”;該句意為:“男孩說他是來為弟弟挑選聖誕禮物的。”

12.a考查固定詞組:the same…as “和…一樣”。

13.d take somebody's time“不用急;慢慢來”該句意為:“父親告訴他,不用著急,慢慢看”。

14.c從文中可以看出,二十分鐘後,男孩挑了一個玩具飛機,因此,此處使用“after”。

15.d該句意為:“他的手心裡有兩個一角硬幣,一個五分鎳幣和兩個便士”。lie——lay(一般過去式)——lain(過去分詞)——lying(現在分詞)“躺,存在,位於”;lie——lied(一般過去式)——lied(過去分詞)——lying(現在分詞)“撒謊”;lay——laid(一般過去式)——laid(過去分詞)——laying(現在分詞)“平放,產卵”。

16.b根據語境,應是玩具飛機上貼的價格,因此,選“on”。

17.a根據下文男孩買走了玩具飛機,可知“父親”把玩具賣給了他,並且說“錢剛剛夠”。just“正好,恰好”。

18.b考查習慣搭配:close a sale“完成交易”;make a sale“做成一筆買賣”;lose a sale“未賣成”。

19.d該句意為:“我一邊包裝禮物,一邊思考慮著我所見到的。”wonder about “感到驚訝,不能相信”;worry about “擔心,發愁”;talk about“談論”;think about “心裡想著,考慮著”。

20.d根據第二段,“a little boy,wearing a brown worn coat,came in”選擇“worn”。

閱讀理解

石家莊一中 楊曉郁

a

sensing tough competition for college admission,high school seniors in the united states are applying to more colleges than ever before.

some of the country's top students are applying to a dozen or more universities,in the hope of having more choices. and colleges are trying to improve their status by choosing better students.

the admission process has been made easier by technology.students can now apply to some colleges and even pay their fee with the click of a mouse.

“i don't think you can afford to only have one school you really like,in case you don't get into it,”said daniel,who applied to 11 universities.

large numbers of applications usually bring more than one acceptance,which is quite different from the situation for chinese students. however,more acceptances for american students force them to make tough decisions.samantha sagui applied to 16 colleges.although she was not accepted by several colleges,she still had to choose from six. even with choices,she said,the unexpected rejection was tough.

admissions officers have an idea of what percentage of accepted students will actually enroll.but the battle for good students who have made a larger number of applications could mean that those expectations are wrong.“we are really worried now,”said john mahoney,undergraduate admissions director at boston college.“we hope we've accepted the right people to make up our freshman class.”college admissions,even at harvard,may be more uncertain these days. bill fitzmons,dean of undergraduate admissions,said that only 79 percent of students accepted by harvard enroll. last year the school took nearly 100 students from its waiting list.

it may be tougher to get in,but that doesn't mean students shouldn't try.“they will never get in if they don't apply.”he said.

1.american college's admission process has been made easier by ______

a.high school's cooperation

b.the use of computers

c.high school graduate's enthusiasm

d.colleges' hard recruiting work

2.from the article we know that college admissions in the us are more____these days.

a.desirable b.uncertain

c. interesting d. time-consuming

3.on the whole,the article sounds_____.

a.objective about america's college admissions process

b.highly critical of america's college admissions process

c.supportive of america's college admissions process

d.a little critical of america's college admissions process

答案:1.b 2.d 3.d

推理判斷題在高考英語閱讀理解中占很大的比重,學生在此類題型中也失分最多。推理判斷題要求考生考慮文中信息並在通篇理解文章的基礎上領會作者的言外之意,並做出合理的推理和判斷。比如該篇的第3題,雖然作者沒有發表自己的看法,但是通過全篇的閱讀,來自考生和錄取方的面臨的現實,通過事實的比較,雙方的擔憂,是能看出作者選取的角度,表明作者對這種方式還是有一定的批評。

b

the rich resources of america,along with the extraordinary growth of its industrial economy,have brought a widespread wealth of material goods such as the world has not seen before.there has been a wholesale development and diffusion(傳播)of the wonders of modern comfort-swift and pleasant transportation,central heating,air conditioning,instant hot and cold water,electricity,and laborsaving devices of endless variety.the high value placed on such comforts has caused industries to produce ever greater quantities and improved versions. americans seem to feel that they have a “right” to such comforts.

achievement and success are measured primarily by the quantity of material goods one possesses,both because these are abundant and because they indicate how much money an individual earns.this material evidence of personal worth is modified by the credit system; but still,credit purchases will carry an individual only so far,after which credit agencies will refuse to advance more without evidence of fundamental wealth.

since there is little display value in the size of one's paycheck or bank account,the average individual buys articles that others can see:expensive clothing or furniture,a fine car,a swimming pool,an expensive home,and so on.a person's status is affected to a secondary degree by his level of education,type of occupation,and social behavior;but even these qualities seem to be significant only in terms of how much income they help him to obtain.thus,a college professor who has earned his ph.d.will have less status in the general community than a business executive or film actor who has no college education but commands a much larger salary.

1.the underlined part“little display value”in the third paragraph means“_____”.

a.has a low price

b.can't be shown to other people

c.is too small to read d.cheap, inexpensive

2.according to the author, the status is achieved in american culture by_______.

a.one's level of education,type of occupation,and social behavior.

b.how much material goods one possesses

c.how much money one earns

d.one's level of education as well as how much income one obtains

3.which of the following can be a good title for the passage?

a.widespread wealth of material goods

b.americans' way of life

c.a movie actor has more“status” than a college professor

d. american cultural values

答案:1.b 2.c 3.d

第1題的猜詞意題涉及到段落的理解,通過第3段後面的敘述看出在美國一般人通過購買的消費品向別人展示自己的地位和成功,因為支票銀行賬戶是別人通常看不到的。所以答案是b;第2題要求對第2和第3段的內容來判斷,找到各自的段落的中心。那就是在美國衡量地位和成功的標準就是掙多少錢。they indicate how much money an individual earns.(paragraph2)but even these qualities seem to be significant only in terms of how much income they help him to obtain.(paragraph3)。第3題是對全篇主題的理解,務必要用排除法。排除無關或偏離信息。